Najstarejše drevo na Japonskem

Na Japonskem kar mrgoli starodavnih reči. Ena takih je Jomon Sugi (po domače 縄文杉), ki je uradno najstarejše drevo na Japonskem, staro med 2170 in 7200 let (točna starost je neznana).

Drevo so odkrili leta 1968 v pragozdovih na malem južnem otoku Yakushima in namesto, da bi ga raje razkosali in naredili zobotrebce, so od takrat naprej pričeli z akcijami za ohranitev gozdov na tem otoku, ki ima status UNESCO World Heritage Site.

Jomon Sugi, ki spada v družino cipres in je najstarejša znana vrsta Cryptomeria japonica, se nahaja na severni steni gore Miyanoura-dake, najvišjem vrhu Yakushime, na nadmorski višini 1300 metrov. Drevo je visoko 25,3 metre in ima površino okoli 300 kubičnih metrov. Obseg debla je 16,2 metra. Obiskovalci si lahko drevo ogledujejo samo iz razgledne ploščadi, oddaljene 15 metrov od drevesa.

Na otoku se je sicer razvil zelo čvrst, medsebojno prepleten ekosistem. Nekatera drevesa te vrste, pod katere spada Jomon Sugi, so tako stara, da iz njih poganja kar novo drevje in ostalo rastlinje.

Zgoraj: Jomon Sugi, najstarejše drevo na Japonskem (vir: Wikimedia Commons). Spodaj levo: primerjava velikosti debla (pri pravem drevesu obiskovalci ne smejo zraven). Spodaj desno: lokacija drevesa na otoku Yakushima.

One response to “Najstarejše drevo na Japonskem”

  1. Venet says:

    Če pogledaš to najstarejše japonsko drevo z nekoliko priprtimi očmi, razbereš v njej človeški obraz. Kot da bi nam sporočala: “Bodite obzirnejši do okolja v katerem živite in ki vam nudi pogoje za preživetje.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *