Shimizu's Dream: Inovativni projekti za svet prihodnosti

Čez borih sto let, ko bo človeštvo zaradi pomanjkanja pitne vode patetično izumrlo in mu niti delnice več ne bodo pomagale, se bodo iz kuščarjev razvila inteligentna bitja in svet bo bistveno drugačen, kot smo ga vajeni danes.

Japonska konstrukcijska veletvrdka Shimizu Corporation, ena jako redkih svetovnih korporacij, ki deluje že 200 let in misli tudi na bodoče generacije, predstavlja svojo vizijo prihodnosti pod imenom Shimizu’s Dream.

Njihovi sila natančno dodelani predlogi osmih inovativnih projektov, ki bi jih lahko razvita civilizacija zaštartala nekje v prihodnosti, temeljijo na gradnji dolgotrajno koristnih struktur, ki bi omogočali bodočim generacijam dostojno življenje v ugodnem in nezastrupljenem okolju.

1. Projekt LUNA RING: Generiranje sončne energije s pomočjo Lune

Ta nadvse futuristični koncept predvideva, da bi okrog luninega ekvatorja zgradili širok pas sončnih celic, ki bi generiral električno energijo in jo prenašal na Zemljo. S tem bi neprekinjeno proizvajali dovolj energije za naš celotni planet.

Lunarni pas bi skonstruirali s pomočjo naravnih virov na sami Luni, ki lahko ustvarijo materiale, kot so keramika, steklo, kisik, beton, sončne celice in voda (s pomočjo Zemljinega vodika). Roboti in vozila, upravljani z Zemlje, bi skupaj z astronavti na Luni izvajali gradnjo struktur in izkopavanje surovin. Stroje in opremo z Zemlje bi sestavljali v vesoljskih postajah oz. plovilih, od koder bi jih transportirali na Luno.

Sestava pasu sončnih celic na Luni:

1. Lunarne sončne celice, ki zagotavljajo neprekinjeno generiranje energije, so zgrajene ob celotnem ekvatorju v obsegu 11.000 km in po širini do 400 km.

2. Električni kabli prenašajo energijo od sončnih celic do postaj za transmisijo.

3. Antene za prenos mikrovalovne energije s premerom 20 km prenašajo energijo do prejemnih anten na Zemlji.

4. Postaje za prenos laserske energije prenašajo energijo do prejemnih postaj na Zemlji.

5. Transportacijska cesta okoli celotnega pasu omogoča vozilom dostavo materialov za gradnjo in vzdrževanje. Pod cesto so postavljeni vsi potrebni električni kabli.

Več o tem projektu

————————————————————————————————————————————

2. Projekt TRY2025: Okolju prijazna mesta “Green Float”


Projekt predlaga gradnjo “botaničnih mest” oz. neke vrste otokov, ki bi lebdela kot gromozanske lilije na vodi v Tihem oceanu ob ekvatorju, kjer je največ sončne svetlobe in kjer je vpliv tajfunov minimalen.

Posamezno mesto premera 3 km in s 40.000 prebivalci bi vključevalo gozdove, polja, vodne poti, travnike in rezervoarje. Del otoka bi bil namenjen agrikulturi in gojenju morske hrane, s čimer bi zagotavljali plavajočim mestom 100% samoodvisnost.

Kako bi pridobivali energijo? S pomočjo morskih valov, vetra, sonca, termalne energije v oceanu in z recikliranjem odpadkov. Zanimivo je tudi to, da bi izkoristili današnji t.i. veliki pacifiški vrtinec smeti kot vir materialov in energije. Tja namreč sedaj odplakujemo ogromne količine odpadkov.

Za gradnjo mest bi primarno uporabljali magnezijevo zlitino. Magnezij omogoča izredno trdnost, lahko se pridobiva iz morske vode ter ga je mogoče taliti.

Temperatura v plavajočih mestih bi se gibala med 26°C in 28°C skozi vse leto.

Več o tem projektu

————————————————————————————————————————————

3. Projekt TRY2004: Piramidno mesto v zraku

Ta sila zanimiv projekt predstavlja koncept samostojnega piramidnega velemesta za približno en milijon ljudi. Osnovna, 2000 metrov visoka piramidna struktura bi bila sestavljena iz skeleta 350 metrov dolgih stebrov iz lahkih materialov, kot so na primer ogljikova vlakna, ki so trša in lažja od jekla. Ta stil konstrukcije bi omogočal fleksibilno in neomejeno strukturno postavitev objektov znotraj mesta, brez potrebe gradnje masivnih temeljev.

Piramidno mesto bi delovalo kot gigantski kompleks rezidenc, poslovnih prostorov, raziskovalnih inštitutov, nakupovalnih in zabaviščnih centrov in ostalih objektov. Stebri (premera 10 do 16 metrov), ki povezujejo strukturo, bi vsebovali vodovodne, električne in komunikacijske sisteme, ter bi obenem funkcionirali kot mreža vlakov, tekočih stopnic, dvigal in koridorjev.

Večnamenska mestna struktura bi na tleh zavzemala 8 kvadratnih kilometrov in bi s svojo odprto konstrukcijo omogočala dostop sončnim žarkom v notranjost. Mreža optičnih vlaken bi prenašala sončno svetlobo v slabo osvetljena področja.

Več o tem projektu

————————————————————————————————————————————

4. Projekt INTER CELL CITY: Trajnostno, okolju prijazno mesto

Koncept Inter Cell City predvideva gradnjo trajnostnega urbanega sistema, ki ga sestavlja mreža malih samoodvisnih enot – celic. Mesto se najprej porazdeli v male urbane enote (Community Cells), nato pa se k vsaki posamezni enoti priključi “zelena” celica (Green Cells). Vsak tak par urbanih in zelenih celic bi deloval kot zaključen, cirkulacijski sistem, ki omogoča reciklažo ter vnovično uporabo materialov in energije.

Razvoj celičnega mesta

Neodvisnost vsakega para celic omogoča, da se v vsaki celici razvijejo edinstvene karakteristike. Medsebojna interakcija sosednjih celic bi zagotavljala raznolikost mesta.

Pri Shimizu sklepajo, da bi s tem scenarijem v 100 letih zmanjšali porabo fosilnih goriv za 90 procentov, ter bi tako postopoma uvajali prehod na naravno energijo. V času tranzicije bi tekoči naravni plin (LNG) služil kot glavni vir energije.

Inter Cell City po 100 letih.

Za promocijo gradnje takih mest so si pri Shimizu izmislili koncept “trikotnika zaupanja”, ki vključuje tri različne skupine: prebivalci, poslovni sektor in vlada. Teh medsebojno delujočih trikotnikov bi bilo toliko, kolikor je vseh celic v mestu. S tem bi omogočili vsaki celici, da si sama začrta svojo prihodnost.

Več o tem projektu

————————————————————————————————————————————

5. Projekt SPACE HOTEL: Turizem v vesolju

Za namene prihajajočega turizma v vesolju, načrt predvideva postavitev vesoljskega hotela v nižji Zemeljski orbiti, kamor lahko potujejo tudi nenatrenirani turisti. Hotel bi sestavljale štiri glavne cone:

– Energijska oskrba, ki kontrolira in dovaža energijo iz sončnih celic in baterij.
– Platforma za prihod in odhod transportnih plovil z Zemlje.
– Javna cona oblike oktaedra bi vključevala več modulov, kot so npr. restavracija, prostor za šport in zabaviščna dvorana.
– Sobe za goste se bi nahajale v velikem obroču premera 140 metrov. Z vrtenjem 3 obratov na minuto bi obroč ustvarjal umetno gravitacijo 0,7G, kar bi gostom omogočalo udobno bivanje v sobah.

Več o tem projektu

————————————————————————————————————————————

6. Projekt baz na Luni

Pri Shimizu menijo, da bodo v prihodnjih vesoljskih programih baze na Luni ena najpomembnejših komponent vesoljske infrastrukture. Projekt načtruje gradnjo baz na Luni, sestavljenih iz šestkotnih enot – modulov, ki omogočajo horizontalno in vertikalno spojitev. Module bi zgradili iz betona, proizvedenega iz lunarne prsti in skal.

Več o tem projektu

————————————————————————————————————————————

7. Načrt URBAN GEO-GRID PLAN za učinkovit in urejen urbani prostor

S tem projektom, ki predstavlja prihodnjo transformacijo Tokija za rastoče potrebe po učinkovitem in urejenem urbanem prostoru, bi preselili vrsto potrebnih mestnih funkcij v podzemlje in s tem razbremenili natrpanost na površju.

Načrt, ki obsega področje od centralnega Tokija do polotoka Boso na drugi strani Tokijskega zaliva, predlaga postavitev široke mreže točk (grid points) in postaj (grid stations) v podzemlju, ki bi služile kot trgovine, razstavni prostori, javna kopališča, poslovni prostori, hoteli in postaje za nove podzemne transportacijske sisteme.

Velik del področja na površini bi namenili za izgradnjo urbanih parkov.

Več o tem projektu

————————————————————————————————————————————

8. Načrt DESERT AQUA-NET za izgradnjo mreže jezer in vodnih poti v puščavah

Desert Aqua-Net je koncept, s katerim bi omogočili ljudem bivanje v puščavah z izgradnjo široke mreže umetnih jezer in vodnih kanalov.

Po načrtu bi v nizkoležečih puščavah zgradili umetna jezera z otoki, medsebojno povezana s kanali morske vode. Posamezna jezera premera 30 kilometrov bi bila med seboj oddaljena na razdaljah 150 kilometrov.

V jezerih bi bilo moč gojiti morsko hrano in biomasne vire, kot so alge in morska trava.

Jezera bi znižala temperaturo in povečala vlažnost v okoliških področjih ter s tem ustvarila ugodne življenjske pogoje na otokih in v bližini jezer. Kanali bi obenem služili za transport ljudi in blaga.

Morsko vodo bi napajali v jezera s pomočjo črpalk. Gravitacija bi poskrbela, da voda odteka v sosednja jezera in cirkulira nazaj v morje.

Več o tem projektu

————————————————————————————————————————————

Angleškogovoreči si lahko več detajlov preberejo na spletišču od Shimizu tukaj.

Kaj menite o teh veleprojektih? Bi koristili človeštvu in planetu v prihodnosti?

2 responses to “Shimizu's Dream: Inovativni projekti za svet prihodnosti”

  1. Venet says:

    Brez vizij ni prihodnosti. In človeštvo jih nujno potrebuje, saj tako kot živimo sedaj te prihodnosti nimamo. Vse civilizacije do sedaj so propadle, ker so se oklepale tradicij v upanju in prepričanju, da bo večno tako kot si oni predstavljajo. Prepozno so spoznale, da so spremembe nujne in zato so propadle. Bomo mi napravili isto napako? Smo se kaj naučili? Kot sedaj kaže, še nismo dojeli potrebe po spremembah. Še vedno ne upamo skreniti s poti svojih prednikov in zakorakati na pot, ki vodi v boljšo prihodnost.

  2. ToriMazu says:

    Izjemno zanimive vizije, katere bi se vsekakor splačalo realizirat oz. jih bomo prisiljeni izvesti. Menim pa, da bomo konkretno za te projekte poprijeli šele po veliki krizi ko bo zmanjkalo fosilnih goriv, kar bo po nepotrebnem prepozno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *