Meritve in grafikoni trenutne radioaktivnosti na Japonskem

Japonsko ministrstvo za šolstvo, kulturo, šport in znanost objavlja dnevne meritve radioaktivnosti v državi. Meritve splošne radioaktivnosti po prefekturi v obliki grafikonov se prikazujejo na tej strani: http://atmc.jp/ (brez www). Proti vrhu strani je opcija, kjer lahko izberete angleški (boljši) ali slovenski (slabši) prevod. S klikom na posamezni grafikon se pokažejo bolj natančne meritve.

Ostali podatki so na voljo še za vodo: http://atmc.jp/water/

In za dež: http://atmc.jp/ame/

Od 27. marca se objavljajo še meritve za vodo v Fukushima Daiichi elektrarni, za vsako posamezno enoto posebej: http://atmc.jp/water_plant/

Podatki se osvežujejo dnevno.

Še bolj podrobni grafikon za Tokio področje (merjeno v Shinjuku) je objavljen tukaj:
http://mextrad.blob.core.windows.net/page/13_Tokyo_en.html

Za boljše razumevanje: grafikon kaže vrednosti od 0 do 5,0 microSv/h. Po japonskem zakonu se morajo obvestiti ustrezni organi, ko vrednost doseže 5,0 microSv/h ali več.

Še nekaj podatkov…

Po japonskih standardih se vrednosti v vodi, ki se smatrajo za škodljive, začnejo pri več kot 300 Bq/kg za jod-131, in več kot 200 Bq/kg za cezij-137. Te vrednosti se sicer razlikujejo po državah (npr. v nekaterih državah EU se za škodljivo smatra šele vrednost 600 Bq/kg in več).

Okoli 15.000 Bq joda-131 je ekvivalent 0,33 mSv (milisievertov) ali 300 microSv, kar je približno polovica vrednosti rentgenskega slikanja želodca. (vir: SaitamaAJET).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *