Japonska načrtuje sončne celice na vseh novih zgradbah do leta 2030

Sanyo Solar Ark, masivni objekt, ki generira energijo s pomočjo sončnih celic, je center za aktivnosti za promocijo sončne energije in obenem muzej sončne energije -- eden najbolj nenavadnih na svetu. Lokacija: Gifu prefektura, Japonska. Foto vir: http://blogs.yahoo.co.jp/soulhit/1706050.html

Če je bilo 20. stoletje nuklearna renesansa, bo 21. stoletje zlata doba alternativnih virov energije? Vsi indikatorji kažejo v to smer, glede na zadnje premike na Japonskem.

Nepojmljiva škoda trojne katastrofe 11. marca — potres, cunami in uničena nuklearka — je prisilila državo, da korenito spremeneni svoje načrte za bodočo odvisnost od jedrske energije.

Po poročanju časnika Nikkei business daily, japonska vlada sedaj snuje načrt za postavitev obveznih sončnih celic na vse nove stavbe in hiše do leta 2030. Če načrt uspe, bo Japonska postala država s prvo nacionalno solarno mrežo na svetu.

Na nedavnem snidenju G8 v Franciji je japonski kapitan Naoto Kan, poleg najave, da bodo obstoječe nuklearke na Japonskem nadaljevale z delovanjem, oznanil tudi nove vladne cilje za pospešeno vlaganje v razvoj obnovljivih virov energije in varčevanje z energijo.

Kan je izrazil upanje, da bo nova energijska politika pomagala ustvarjati nova delovna mesta in investicije v tehnologijo, kar bo ohranjalo Japonsko v samem vrhu tehnološke inovativnosti. Meni, da bo razvoj na področju solarne energije povečal učinkovitost in pripomogel k inovacijam, ki bodo drastično znižale stroške pridobivanja sončne energije. Posledično bi to vodilo v bolj razširjeno uporabo tega obnovljivega vira.

Dejstvo je, da se bodo potresi in cunamiji še dogajali, ne glede na vse barikade in zidove okoli nukleark, in ves denar za popravljanje škode bi lahko šel za investiranje v nove tehnologije.

Nedavno poročilo privatnega japonskega centra za ekonomski razvoj omenja, da bo nuklearna kriza v Fukušimi stala nekje med 5.7 in 20 trilijoni jenov (170 milijard evrov) ali celo več skozi naslednjih 10 let, in to ne vključuje še plačila odškodnine za škodo kmetijski in ribiški industriji ter vsem tistim, ki so se morali odseliti — škoda, ki je pravzaprav ne moreš meriti v denarju.

2 responses to “Japonska načrtuje sončne celice na vseh novih zgradbah do leta 2030”

  1. Venet says:

    Sonce bo večno sijalo, mi pa moramo poskrbeti, da podnebja ne bomo s svojo škodljivo dejavnostjo destabilizirali. Kajti če bomo to storili, potem nam tudi sonce ne bo moglo pomagati.

  2. Miha says:

    Kapital za sončne celice morda celo dobijo, samo kje ga bodo staknili za nove stavbe? Glede na to, da ostaja kup stavbnih objektov, še iz 80. let, praznih in za majhne denarje na nepremičninskem trgu, banke pa kreditno nesposobne. Morda so obnove starih stavb in z opremljanjem sončne energije bolj na mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *