Panasonic načrtuje izgradnjo pametnega eko mesta do leta 2014

Japonski Panasonic, čigar baterije so v vašem daljincu, snuje načrt za izgradnjo pametnega eko mesta, takozvanega Smart Town, na Japonskem do leta 2014.

V projektu Fujisawa Sustainable Smart Town (Fujisawa SST) s Panasonicom na čelu sodeluje osem ostalih veletvrdk, vsaka s svojo nalogo:

Accenture, ki ima izkušnje z izgradnjo pametnih mest po svetu, bo skrbel za koncept, design in promocijo storitev v mestu.

Mitsui & Co., Ltd.: izgradnja infrastrukture, razvoj mestnih površin in upravljanje z energijo.

Mitsui Fudosan Co., Ltd. in PanaHome Corp.: razvojni projekti (npr.: preurejanje zemljišča), prodaja rezidenčnih stavb in parcel.

Nihon Sekkei, Inc.: načrtovanje optimalne uvedbe novih energijskih naprav, načrt za pokrajinsko oblikovanje, smernice za vzdrževanje mesta.

Orix Corporation: mobilno deljenje vozil za zmanjševanje ogljičnega odtisa ter ponudba storitev, ki bodo povečevale vrednost mesta ter promovirale ekološko osveščeno, udobno in varno življenje.

Sumitomo Trust & Banking Co., Ltd.: ocenjevanje vrednosti nepremičnin, “ekološko osveščena” posojila izključno za Fujisawa SST, financiranje programov (npr.: sekundarne baterije).

Tokyo Gas Co., Ltd.: uvedba najnovejših “Ene-Farm” gorivnih celic za gospodinjstva.

Projekt Fujisawa SST bo rasel na ozemlju nekdanje Panasonicove tovarne v mestu Fujisawa City v prefekturi Kanagawa, nedaleč od Tokia.

Pametno mesto na ozemlju 19 hektarjev kanijo otvoriti za vselitev v marcu 2014, s polno vselitvijo do leta 2018. Projekt, ki bo stal okoli 60 milijard japonskih cekinov (514 milijonov evrov),  bo obsegal 1000 rezidenčnih, komercialnih in javnih stavb, namenjenih za okoli 3000 prebivalcev.

Za projekt Fujisawa SST, ki cilja na izgradnjo mesta z naravnim okoljem, ki bo v harmoniji z življenjskim slogom prebivalcev, načrtujejo:

  • “Zeleno os” z izgradnjo parkov in zelenja ob cestah ter ustvarjanjem takozvanih “vetrovnih poti” z upoštevanjem smeri vetra v mestu.
  • Sončne celice oblikovane na način, da se bodo spojile z zelenjem v mestu.
  • Proizvajanje energije s kombinacijo sonca, vetra, toplote in vode (trenutno ta sistem testira Panasonic v mestu Okegawa v prefekturi Saitama).
  • Postavitev polnilnih postaj za električna vozila.
  • Parkirne prostore za vsakih 10 do 20 domov v namene skupne uporabe vozil (i.i. car sharing).
  • Izgradnjo zdravstvenih objektov, centrov za ostarele in urbano ureditev, ki bo prijazna za pešce.

Panasonic upa, da bodo s tem projektom nakazali smernice za gradnjo ostalih podobnih mestnih skupnosti še drugje na Japonskem in po svetu.

Za konec še video reportaža projekta Fujisawa SST:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *