Japonsko podjetje proizvaja elektriko iz udon rezancev

Prefektura Kagawa na otoku Shikoku je najmanjša prefektura na Japonskem. Udon rezanci so tam lokalna specialiteta, in v celi prefekturi je več kot 900 udon restavracij. Pri taki količini se ustvari veliko odvečnih rezancev, ki ponavadi končajo v smeteh.

Pri podjetju Chiyoda Seisakusho, ki izdeluje industrijsko opremo v mestu Takamatsu City, so si zadali cilj, da bodo iz teh odpadkov poskušali proizvesti elektriko, kar jim je tudi uspelo.

V čem je trik? Iz rezancev, ki jih restavracije odvžejo, izvlečejo bioetanol, ki ga procesirajo, da pridobijo metan, ki ga potem uporabijo kot gorivo za poganjanje turbin za proizvodnjo električne energije. To elektriko dalje prodajajo operaterju Shikoku Electric Power Company. Pričakujejo, da bodo z okoli 3 tonami odvečnega udona letno proizvedli 180,000 kWh elektrike, kar je dovolj za 50 povprečnih gospodinjstev. Zgodba se tu še ne konča — pri Chiyodi namreč načrtujejo, da bi opremo za proizvajanje elektrike iz rezancev prodajali tudi kupcem drugje na Japonskem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *